Prajitura rasturnata cu mere si vanilie

Prepararea deserturilor acasa permite controlul calitatii ingredientelor, asigurand un produs final mai sanatos si mai natural.
Este, de asemenea, si o activitate creativa ce poate aduce bucurie si satisfactie, contribuind la relaxare si la crearea unor amintiri placute in familie.

Prajitura rasturnata cu mere si vanilie

Ingrediente

Cantități de ingrediente

 
2 lg  stafide
5 lg rom sau suc de mere
30 gr unt 82% ,  topit
3 lg melasă
1 baton de vanilie
5 oua
175 ml lapte
1 praf de sare
50 ml  smantana lichida
175 gr  faina
2-3  mere

Mod de preparere

1. Clateste stafidele cu apa fierbinte, lasa-le sa se scurga, apoi inmoaie-le in rom sau suc de mere timp de cca 30 de minute.

2. Preincalzeste cuptorul la 200 grade.

3. Unge tava (foloseste o tava mica) cu jumatate din cantitatea de unt si presara o lingura de melasa pe fundul tavii.

4. Sectioneaza batonul de vanilie, razuieste-i semintele si amesteca-le cu o lingura de melasa.

5. Separa ouale si bate albusurile cu un praf de sare pana cand se formeaza o spuma tare.

6. Amesteca galbenusurile cu laptele, smantana, faina si lingura de melasa ramasa.

7. Curata merele, taie-le in felii si asaza-le in tava. Toarna deasupra untul topit ramas si amestecul de melasa si vanilie, apoi pune deasupra stafidele scurse.

8. Incorporeaza in amestecul cu faina albusurile batute (folosind o spatula, nu mixerul) si toarna compozitia peste mere.

9. Coace prajitura pe sina de jos a cuptorului, pana cand se rumeneste,

10. Dupa ce a trecut testul scobitorii, scoate-o din cuptor si rastoarn-o imediat pe un platou mare.