Nu este niciun secret ca piureul de cartofi se afla printre preferintele culinare ale romanilor si consumat destul de des, dar, din pacate, in cantitati mult prea mari în raport cu proteina animala, pe care o alegem sa il insoteasca.
Acuzat ca ingrasa sau ca, asociat cu proteinele animale, produce in organism fermentatie-putrefactie, cartoful starneste controverse cand vine vorba de a urma un regim alimentar de slabire sau cand optam pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa.
Nedumeriti din cauza abundentei informationale, de multe ori denaturata, ne intrebam daca ar fi mai bine sa il excludem din alimentatia noastra sau cum ar trebui preparat si consumat pentru a ne bucura de benefiiciile lui.
Preparat corespunzator (ex. fiert, cuptor, la aburi) si consumat in cantitati moderate, cartoful aduce un insemnat aport de vitamine (vit. B6, B1, B3, B5, B9 vit. C,) si minerale (Ca, Fe, K, Na, P, Mg, Zn) corpului nostru, avand multiple beneficii asupra sanatatii.
Bucurati-va de aceasta reteta, alaturi de o salata cu frunze si legume proaspete, care va asigura o masa rationala, echilibrata si hranitoare.
Reteta pulpa de manzat la tigaie cu piure de avocado
Piure -Cantități de ingrediente
|
|
4 |
cartofi mici-medii |
2 |
avocado |
3 lg |
zeama de limeta |
4 lg |
unt 65% grasime (40 gr) |
1 leg |
patrunjel |
Lapte integral |
|
Sare |
|
Piper |
|
Pentru carnea la tigaie – Cantități de ingrediente
|
|
300 gr |
rosii cherry |
2 |
cepe |
4 |
fileuri pulpa de manzat (a cate 150 gr) |
4 lg |
ulei de masline |
Sare |
|
Piper |
|
1. Curata cartofii de coaja si taie-I in cuburi aproximativ egale, apoi fierbe-i in apa cu sare.
2. Taie rosiile pe jumatate, ceapa in cubulete, iar patrunjelul toaca-l grosier.
3. Spala carnea, zvant-o, apoi tai-o in fasii.
4. Toaca grosier pulpa avocado-ului si stropeste-o cu zeama de limeta.
5. Incinge intr-o tigaie uleiul si prajeste carne ape ambele parti cca 2 minute, sareaz-o si pipereaz-o, apoi scoate-o din tigaie.
6. In grasimea ramasa de la carne prajeste ceapa si rosiile. Adauga apoi din nou carnea si incalzeste-o putin.
7. Asezoneaza totul cu sare si piper si lasa sa stea la cald.
8. Scurge de apa cartofii.
9. Topeste untul intr-un vas, ia-l de pe foc, adauga cartofii si avocado si paseaza totul folosind o paleta pentru piure.
10. Adauga patrunjelul, incorporeaza putin lapte si asezoneaza cu sare si piper.
11. Serveste piureul alaturi de carnea prajita.