cafea

Cafeaua- benefică sau nu pentru sănătate?

Puțini sunt cei ce nu și-au făcut un obicei din a-și începe ziua cu o ceașcă de cafea și mai consumă cel puțin încă una în timpul zilei. La fel de puțini sunt cei care se întreabă sau caută să afle dacă sau cum ne afectează sănătatea consumul zilnic de cafeină.
Dacă se folosește ocazional și în cantitate mică (o ceașcă), cafeaua nu dă dependență și pentru puțin timp tonifică sistemul nervos. Este un laxativ ușor, ajută activitatea vezicii biliare, a pancreasului, este diuretică, euforizantă și reconfortează organismul prin eliberarea zahărului stocat în ficat.
Conține aminoacizi, oligoelemente, vitamina B.
Consumată zilnic pe perioade lungi are efecte negative. Duce la: suprastimularea sistemului nervos, iritabilitate, tulburări de somn, oboseală, iritație gastrică. Din cauza acidului oxalic pe care îl conține, poate forma pietre la rinichi. Împiedică absorbția fierului.
Acumularea cofeinei în țesuturile adipoase produce celulită.
Buna dispoziție și energia pe care o conferă cafeina din cafea la puțin timp după consumarea ei este urmată de o epuizare a rezervelor de neurotransmițători care duce la o stare de oboseală după terminarea efectului cafeinei. De multe ori, se face o nouă cafea și astfel se creează o dependență de drog.
Cafeaua decafeinizata nu este o soluție întrucât are extracție incompletă, iar substanțele chimice folosite la extracție sunt cancerigene. În final, aceste substanțe trec în cafea.
În concluzie, abuzul de cafeină (mai mult de o ceașcă de cafea pe zi) duce la obișnuință de stimulare care mai târziu diminuează energia și ne distruge sănătatea.