
15 Aug Alaptarea la san, primordiala pentru sanatatea copilului si viitorului adult
Posted at 23:02h
in Sănătate și Nutriție
Orice mamă are dreptul de a alege alimentația bebelușului ei” am auzit de curând și asta mă obligă, cumva, din poziția de “mamă de doi”, dar și de tehnician nutriționist, nu neapărat să dau sfaturi, ci să împărtășesc din experiența mea legată de alăptarea la sân, cât și să ofer câteva recomandări bazate pe cunoștințele acumulate pe perioada studiului despre nutriție.
Al doilea copil al meu a venit pe lume tocmai din dorința mea de a face lucrurile bine. Aș putea căuta motive și explicații pentru perioada prea scurtă în care primul copil a fost alăptat la sân, dar nu am s-o fac, ci am să mă declar vinovată că nu m-am străduit mai mult. Nu am făcut-o poate că din confort, poate că din lipsa de informare sau poate a fost de vină doar… vârsta. Poate. Dar asta a venit cu un preț: periclitarea sănătății primului născut, luptându-ne des, uneori lunar, cu infecția amigdalelor, făcând cure cu antibiotice până când nu le-a mai tolerat.
Vă veți întreba, probabil, ce legătură au infecțiile cu alăptarea sau nealăptarea la sân. Au! Laptele matern are în compoziție elemente nutritive ce nicio formulă de lapte nu le poate conține și, cel mai important, are anticorpi ce oferă protecție imunologică împotriva unor boli infecțioase și reduce riscul alergiilor alimentare.
Laptele matern are combinația perfectă de proteine, lipide, glucide și vitamine și conține, pe lângă anticorpi, celule vii, enzime și hormoni pe care, oricât s-ar strădui producătorii, nu le pot introduce în nicio formulă de lapte. Toate acestea fac din laptele matern hrana ideală pentru nou-născut.
Calitatea și cantitatea laptelui matern depind de valoarea nutrițională a alimentației mamei. Odihna, hidratarea și o alimentație corectă și echilibrată sunt primordiale pentru sănătatea mamei și influențează starea de sănătate a bebelușului. Substanțele nutritive din componența laptelui matern rezultă din aportul nutrițional al mamei, dar și din depozitele organismului acesteia, tocmai de aceea nevoile nutriționale sunt mai mari în perioada postnatală decât în cea prenatală.
O alimentație necorespunzătoare în perioada lactației nu duce neapărat la alterarea stării de sănătate a bebelușului, ci afectează, cu siguranță, sănătatea mamei, din cauza deficiențelor produse în organism întrucât, organismul face din producția de lapte prioritatea numărul unu.
Asigurați-va, cu ajutorul unui medic, că nu aveți carențe în organism de minerale (Fe, Ca) și vitamine (D, C, B-uri) și dacă aveți, luați măsuri imediate pentru a asigura corpului vostru resursele necesare pentru o stare de sănătate bună, cât și pentru a furniza bebelușului substanțele nutritive necesare.
Secreția lactată este un proces consumator de energie, fapt pentru care trebuie să creștem aportul caloric zilnic și să nu luăm în calcul dietele de slăbire în această perioadă.
Nu ezitați să apelați la ajutorul unui nutriționist pentru întocmirea unui plan alimentar corespunzător perioadei de alăptare, plan menit să asigure toate nevoile nutriționale prin aportul de macro și micronutrienti necesari organismului dumneavoastră în situația dată.
Alăptarea nu este ușoară, nu este confortabilă, dar este primordială pentru sănătatea copilului dumneavoastră.
Iubiți-va copilul cu maturitate și unul dintre modurile de a-l face să vă simtă iubirea este, indubitabil, acela de a-l pune la sân. În acest fel se creează o puternică legătură afectivă între mamă și copil, bebelușul putând asculta în acest timp bătăile inimii, respirația și vocea liniștitoare a mamei. Așadar, alăptarea la sân nu este doar un mod de a-l hrăni, ci și timp de calitate cu bebelușul.
Revenind la calitatea laptelui și sănătatea mamei și a bebelușului, găsiți mai jos câteva recomandări:
– durata alăptării la sân să fie de cel puțin 6 luni
– creșteți aportul caloric zilnic cu 500 calorii
– adoptați un mod sănătos de viață printr-o alimentație sănătoasă cu 3 mese principale și două gustări
– creșteți consumul de apă/ ceai ajungând la 2,5 litri de lichide pe zi
– renunțați sau, pe cât posibil, reduceți cantitatea de cofeină și băuturi carbogazoase (dioxidul de carbon ajunge în lapte și poate cauza colici abdominale)
– renunțați la fumat pe perioada alăptării! Nicotina ajunge direct în lapte.
– evitați consumul de alcool. Dacă beți ocazional alcool, consumați-l imediat după alăptare
– evitați consumul de grăsimi trans, alimente procesate, alimente prăjite
– uleiul este recomandat în această perioadă, dar în stare crudă (nu prăjit!)
– evitați mâncărurile care pot altera gustul laptelui
– aveți grijă la condimente! Dacă observați că bebelușul refuză sânul după ce ați consumat un anumit condiment, încercați să îl excludeți din alimentație pentru o perioadă
– creșteți consumul de proteine cu 15 g pe zi
– suplimentare cu Ca și vitamina D in cazul dietelor sărace în produse lactate, ouă, pește și în cazul în care nu vă expuneți suficient la soare.