
13 Aug De ce să NU renunțăm la pâine?
Posted at 23:05h
in Sănătate și Nutriție
Încă din cele mai vechi timpuri, pâinea reprezintă un aliment de bază în alimentația de zi cu zi, fiind nelipsită cam de la fiecare masă.
Articolul de astăzi răspunde câtorva întrebări pe care și le pun oamenii despre pâine, atunci când se gândesc la greutatea, dar și la sănătatea lor.
1. Pâinea produce creștere în greutate atunci când este consumată în exces. Unei persoane sedentare îi sunt suficiente 4 felii de pâine pe zi.
2. Este recomandată pâinea din făină integrală sau cea din secară în detrimentul pâinii albe. Pâinea din făină integrală are valoare nutritivă (conține aminoacizi, vitaminele B1, B3, B5, provitamina A, vit E, K, Ca, Fe), în schimb, pâinea albă este săracă în vitamine, minerale, proteine și predispune la constipație din lipsă de celuloză.
3. Pâinea se asociază foarte bine cu vegetalele. Dacă se asociază cu carnea, produce fermentație-putrefactie.
4. Pâinea proaspătă este mai greu digerată de sucurile digestive decât pâinea uscată, de aceea se recomandă consumarea pâinii uscate.
O atenție sporită asupra alegerii pâinii, trebuie să o aibă bolnavii cu colon iritabil, cu colită de fermentație sau ulcer (în aceste cazuri fiind indicată pâinea albă uscată) sau persoanele intolerante la gluten (există în comerț variante de pâine fără gluten).
Aleasă corect și consumată cu moderație, pâinea nu trebuie să lipsească din alimentația noastră, întrucât reprezintă o sursă bună de energie, fiind bogată în vitamine, fibre, minerale și aminoacizi.